2 kwi 2015

Zupa cebulowa w kilku wariantach

Zupa cebulowa w kilku wariantach


Zupa cebulowa na wywarze mięsnym

 

Zupa: 

  • Gotujemy wywar jak na rosół, z mięsa drobiowego ( kawałek kury, gęsi itd.), dodajemy pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę korzeń i nać, seler. Można dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę ( ja nie dodaję ). Przyprawy jak pieprz, sól. 
  • Kilka cebul ( w zależności od ilości zupy jaką chcemy mieć, zupa ma być dość zawiesista dzięki tej cebuli ) obieramy, kroimy w drobną kostkę, rozgrzewamy tłuszcz na patelni ( masło najlepiej wyklarowane, gęsi smalec, ostatecznie olej ) , wrzucamy cebulę i smażymy aż się dobrze zarumieni.
  • Wyjmujemy mięso z wywaru i dodajemy przesmażoną cebulę, chwilę gotujemy.
  • W tym czasie robimy zasmażkę:  na suchą patelnię sypiemy nieco mąki ( ja daję razowej żytniej ), prażymy aż nieco zbrązowieje ( w przypadku białej mąki aż się zazłoci ), dodajemy nieco masła, rozcieramy, dolewamy do niej powoli wywaru i rozcieramy ( nie może być grudek )  
  • Jak zasmażka jest półpłynna wlewamy powoli do zupy cały czas mieszając. Zagotowujemy. 
  ( Jeśli wolisz mieć tzw. zupę - krem, miksujemy wszystko, żeby powstała gładka masa. )

Grzanki :

Kromki chleba razowego ( ja używam domowego żytniego ) lub bułkę , jak kto woli, kroimy w małe kostki, wkładamy do piekarnika i suszymy aż się zazłocą

Grzanki wykładamy na talerz, zalewamy zupą i podajemy :)


Zupa cebulowa z pomidorami

 

Przepis jak wyżej tylko na koniec dodajemy przecieru pomidorowego ale mniej niż na zupę pomidorową, jedynie dla smaku.. Jeśli ktoś chce, może użyć świeżych pomidorów, pokrojonych w drobną kostkę i przesmażonych wcześniej na patelce. Przesmażone pomidory dodajemy do wywaru przed wlaniem zasmażki, bo muszą się chwilę pogotować.

 

 

Zupa cebulowa bezmięsna

c.d.n



Zupa cebulowa w wersji bezglutenowej

 c.d.n



Z cebuli można upiec też bardzo dobre ciasteczka.  Przepis TUTAJ