11 maj 2015

Dziko rosnące rośliny jadalne ( wiosna ) - mniszek lekarski

DZIKO ROSNĄCE ROŚLINY JADALNE (wiosna) - mniszek lekarski



Mniszek lekarski czyli tzw. mlecz, można spotkać wszędzie. W dzieciństwie pewnie każdego kusiły jego żółte kwiaty i zabawa "dmuchawcami". To cenna roślina zielarska. 
Dotąd używałam liści w surówkach i robiłam sok z nich oraz korzeni. Dzisiaj eksperymentalnie użyłam kwiatów. Może też zrobię wino.
Przy zrywaniu z danego miejsca, zwłaszcza kwiatów i roślin z korzeniami, pamiętaj o tym, żeby jednak pozostawić kilka, by na przyszły rok znowu miały szansę wyrosnąć w tym miejscu. 

 

Kwiaty mniszka w cieście naleśnikowym lub jajku

 
Otworzone pełne kwiaty zrywamy w słoneczny dzień, otrzepujemy z robaczków, myjemy.
Przygotowujemy ciasto jak na naleśniki , dość gęste : mąka, woda, jajko - zmiksować. Jeśli ktoś nie je mąki, można użsamo jajko które roztrzepujemy. Kwiaty maczamy w cieście. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i smażymy krótko kwiaty z obu stron.
Podajemy ciepłe z powidłami. Mnie smakowały z żurawiną, myślę, ze dobrze będą się też komponować np. z wiśniami ( wedle smaku ). Dobre są też bez powideł.
 

Sok z liści mniszka  

 

Do zrobienia soku z liści wykorzystuję tradycyjną maszynkę do mięsa i przystawkę do robienia soku z pomidora, którą po wyjęciu nożyka i sitka  z maszynki dokręca się do niej. 
Jeśli ktoś takiej przystawki nie posiada i nie może zakupić, sok można uzyskać poprzez zmielenie liści i wyciśnięcie powstałej miazgi przez płócienną szmatkę. 
Sok można pić świeży ( bardzo gorzki  w smaku ) lub zakonserwować spirytusem w proporcji 5:1 ( 5 części soku z mniszka i 1 część alkoholu ), przechowywać w lodówce.
Pijemy rozpoczynając od jednej łyżeczki dziennie w ciągu 10 dni z wodą lub sokiem., następnie zwiększać stopniowo ilość do 4 łyżeczek dziennie i w końcu pić 3 razy dziennie po 1 łyżce stołowej. 

Działa ogólnie wzmacniająco, uodparniająco, odtruwająco. Niekiedy zaleca się pić na wiosnę do 5-7 litrów soku w podanych dawkach. 



  

 Zielony napój z liści mniszka   

 

2-4 liście mniszka pociąć na kilka kawałków i zmiksować w 1/2 -2/3 szklanki napoju owocowego, mleka siadłego, kefiru lub jogurtu.
Wpić rano i po południu między posiłkami jako środek ogólnie wzmacniający, witaminizujący i poprawiający cerę. Stosować wiosną przez 3-4 tygodnie.


Surówka z liści mniszka   


Liście mniszka można dodawać do surówek z innych dziko rosnących roślin jak pokrzywa, podbiał - przepisy TUTAJ
Trzeba uważać by nie było ich za dużo, ponieważ jest to roślina o gorzkim smaku. 

 

 

Wino z kwiatów mniszka   


Przepisy TUTAJ

 

 

Dlaczego warto jeść? 

 

KWIATY  :                   zawierają karotenoidy ( ponoć tyle ile marchew albo więcej ) i trójterpeny
                                      ( kwitną: kwiecień - maj ), flawonoidy, potas, magnez, siarkę, krzem.

LIŚCIE i KORZENIE : zawierają związki goryczowe, fitosterole, aminokwasy, garbniki, inulinę ( do 40% )
                                      Pobudzają wydzielanie soku żołądkowego i działają żółciopędnie.
                                      Młode, świeże liście, są bogate w witaminę C ( zbiór najlepiej wiosną przed kwitnieniem)
                                     , zawierają potas, magnez,siarkę, krzem.


Informacje o właściwościach leczniczych TUTAJ ( w przygotowaniu ) 


c.d.n