26 paź 2016

Musabaha (musebaha) jesienna z dynią

Musabaha (musebaha) jesienna z dynią



Oryginalny przepis syryjski na mussebaha ( hummus)  > TUTAJ

Poniższy przepis został zmodyfikowany przez dodanie dyni.


Składniki :

  • ciecierzyca ( groch włoski )
  • dynia ( w proporcji do ciecierzycy 1:2)
  • tahini ( thine )  - pasta sezamowa 
  • cytryna
  • 1-2 ząbki czosnku
  • można dodać szczyptę imbiru ( ja nie dodaję )

Ciecierzycę  namoczyć na noc w zimnej wodzie ( można z z niewielkim dodatkiem sody, ponieważ przyśpiesza gotowanie )
Na drugi dzień wypłukać.

Zalać wodą i gotować by była bardzo miękka. Zmiksować w blenderze ( zmielić  lub przetrzeć przez sito ).

Dynię pozbawiamy ziaren i skóry,  kroimy w kostki, dusimy w małej ilości wody do miękkości ( można też upiec w piekarniku ), po czym miksujemy na gładką masę

Tahini ( dobieramy ilość do smaku ), jeśli jest bardzo gęsta, to ucierać dodając wodę z grochu aż będzie biała, następnie dodać sok z cytryny ( kierujemy się własnym smakiem ) i razem zmiksować z grochem i dynią

Na końcu, do miksowanej masy, dodać 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku.

Podawać na miseczce, polaną oliwa z oliwek. Jemy z pieczywem arabskim, lub pitą grecką, albo polskim chlebem najlepiej razowym ale dobrze smakuje też z bułką.



Sałatka dla leniwych i niecierpliwych

Sałatka dla leniwych i niecierpliwych


Nazwałam tak tę sałatkę, ponieważ znaczna część produktów jest w puszkach, więc robi się ją szybko i łatwo.

Składniki :

  • puszka kukurydzy
  • puszka groszku zielonego
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka brzoskwiń
  • słoik selera konserwowego o smaku łagodnym ( krojonego w cienkie paseczki )
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • majonez

Warzywa z puszek odcedzamy z wody.
Brzoskwinie kroimy w średnią kostkę. Jajka również kroimy w kostkę.
Układamy w salaterce na przemian  warstwami , smarując każdą warstwę majonezem.

I już. Smacznego  :)



Sałatka z kaszy bulgur - syryjska inspiracja

Sałatka z kaszy bulgur - syryjska inspiracja



Zainspirowałam się oryginalnym przepisem na tabbouleh ( tabule)  > TUTAJ  i zmodyfikowałam sobie go ,zmieniając proporcje kaszy bulgur w stosunku do natki pietruszki, której tutaj są małe ilości, oraz dodając oliwki.

Drobną kaszę bulgur ( pszeniczna ) wypłukać, lekko podgotować i ostudzić. Ma być jej tyle, by była bazą całej sałatki.

Trochę natki pietruszki umyć, posiekać bardzo drobno ( ilość dobrać do smaku)

Wycisnąć sok z połowy cytryny i polać pietruszkę ( ma być lekko kwaśna w smaku )

Pomidory i ogórki obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Oliwki ( użyłam czarnych ) przekroić na pół.

Dodać wszystkie składniki do kaszy, posolić i wymieszać.

Wstawić do lodówki by się "przegryzło".

Adoptuj pszczołę - twórz Polskę przyjazną pszczołom

Adoptuj pszczołę - twórz Polskę przyjazną pszczołom



"Adoptuj pszczołę , to prowadzona od trzech lat akcja Greenpace, dzięki której tysiące osób z całej Polski angażują się w pomaganie pszczołom, a Polska staje się krajem coraz bardziej przyjaznym zapylaczom.
Dzięki wirtualnym "adopcjom" każdy ma szansę pomóc pszczołom miodnym i dziko żyjącym.
To największy w Polsce projekt crowdfundingowy pod względem liczby uczestników.

Tegoroczna, czwarta edycja "Adoptuj pszczołę", ma na celu wzmocnić działania służące rozwojowi rolnictwa wolnego od niebezpiecznych dla pszczół pestycydów oraz kontynuować badania naukowe nad owadami zapylającymi. "

W Polsce to własnie pszczoły miodne i pszczoły dziko żyjące są głównymi owadami zapylającymi.
Zapylają około jedną trzecia roślin uprawnych, ich brak spowodowałby spadek produkcji roślinnej o 75%. Nasza dieta stała by się monotonna i bardzo droga.
W samej Europie wartość zapylania to ok. 22 miliardy euro. Wartość pracy pszczół dla polskiego rolnictwa przekracza 4,1 mld zł rocznie.
Od pracy pszczół jest tez zależna hodowla zwierząt, ponieważ zapylają one rośliny paszowe.
Oprócz roślin uprawnych, zapylania przez owady wymaga też większość roślin dziko rosnących ( ok. 90% )

Więcej informacji , oraz możliwość wzięcia udziału w akcji  > TUTAJ 

Dodatkowo > TUTAJ