12 kwi 2017

Jadalne rośliny ozdobne z własnego ogrodu - 2. Malwa ogrodowa

Jadalne rośliny z własnego ogrodu - 2. Malwa ogrodowa



Przyszła wiosna , kto ma ogródek zapewne już porobił w nim porządki i przygotował pod zasiewy i nasadzenia.

Nasze ogródki mogą zdobić nie tylko rośliny ozdobne, ale także takie, które oprócz tej funkcji nadają się też do jedzenia. Taką rośliną ozdobną jest malwa, która warto wziąć pod uwagę w planach ogrodowych zmian.


Kwiaty malwy przywodzą na myśl muzea wsi, czyli skanseny. Kojarzą się z drewnianymi wiejskimi
chatami, przed którymi zazwyczaj pod płotem lub oknami rosły wysokie kolorowe malwy ogrodowe.

To taki charakterystyczny, piękny kwiat dawnych polskich ogrodów, bardzo już zapomniany, jakoś stał się niemodny, rzadko można go spotkać w dzisiejszych ogródkach, a szkoda. Jest to bowiem roślina zielarska, wykorzystywana w celach zdrowotnych ( zwłaszcza malwa czarna ), ale można z jej młodych liści przygotowywać także smaczną potrawę.

Nie jest to polska potrwa, lecz syryjska tzw. melokhia,  ( molokhia, mulkhije, muluhija, moloheja, muluhija, molokhia, mululukhijah, mloukhiya, malukhijah, moroheiya ).

W oryginalnym przepisie wykorzystuje się do niej inną roślinę, która jednak w Polsce nie rośnie, można co najwyżej ją zakupić w Polsce, w sklepach z żywnością orientalną ( ale raczej chyba trudno spotkać u nas), lub np. w UK, w stanie suszonym, pod nazwą  "melokhia"

Mało kto wie, że roślinę tę można zastąpić właśnie liśćmi malwy ( można też szpinakiem ), jak również mało kto wie , że liście malwy można jeść w potrawach.

Poniżej podaję przepis egipski, tyle, że z wykorzystaniem młodych liści malwy. Oddzielnie podam przepis syryjski mojej cioci.

Znane są dwa sposoby przygotowania potrawy: jeden to taki, że gotuje się tylko zupę, drugi z gotowaniem też kury, którą podaje się oddzielnie a popija zupą.

Składniki :


  • 1/2 kg młodych liści malwy
  • 3 szklanki rosołu lub wody z kostka rosołową ( nie używam kostki rosołowej) 
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
  • szczypta ostrej papryki lub przyprawy chili ( jeśli ktoś lubi ostrzejsze danie )

Listki malwy ( lub szpinaku) przebrać, odciąć ogonki, wypłukać w kilku wodach, osączyć, drobno posiekać.

Rosół  zagotować, włożyć liście malwy ( szpinaku), doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować na średnim ogniu przez 10 minut.

Przygotować sos czosnkowy - Taklia: roztarty czosnek dodać do rozgrzanego masła, smażyć na małym ogniu na złoty kolor, mieszając dodać kolendrę i paprykę lub chili, smażyć dalej przez 2 minuty.

Pół szklanki zupy wlać do smażonych przypraw. Wymieszać z zupą, gotować na średnim ogniu przez 3 minuty.

Przed podaniem doprawić solą i pieprzem.


Spróbujcie, a może spodobają Wam się też malwy jako roślina ozdobna :)


Z tego cyklu:  jadalna nasturcja > TUTAJ