DZIKO ROSNĄCE ROŚLINY JADALNE (wiosna) - mniszek lekarski
Mniszek lekarski czyli tzw. mlecz, można spotkać wszędzie. W dzieciństwie pewnie każdego kusiły jego żółte kwiaty i zabawa "dmuchawcami". To cenna roślina zielarska.
Dotąd używałam liści w surówkach i robiłam sok z nich oraz korzeni. Dzisiaj eksperymentalnie użyłam kwiatów. Może też zrobię wino.
Przy zrywaniu z danego miejsca, zwłaszcza kwiatów i roślin z korzeniami, pamiętaj o tym, żeby jednak pozostawić kilka, by na przyszły rok znowu miały szansę wyrosnąć w tym miejscu.
Kwiaty mniszka w cieście naleśnikowym lub jajku
Przygotowujemy ciasto jak na naleśniki , dość gęste : mąka, woda, jajko - zmiksować. Jeśli ktoś nie je mąki, można użyć samo jajko które roztrzepujemy. Kwiaty maczamy w cieście. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i smażymy krótko kwiaty z obu stron.
Podajemy ciepłe z powidłami. Mnie smakowały z żurawiną, myślę, ze dobrze będą się też komponować np. z wiśniami ( wedle smaku ). Dobre są też bez powideł.
Sok z liści mniszka
Do zrobienia soku z liści wykorzystuję tradycyjną maszynkę do mięsa i przystawkę do robienia soku z pomidora, którą po wyjęciu nożyka i sitka z maszynki dokręca się do niej.
Jeśli ktoś takiej przystawki nie posiada i nie może zakupić, sok można uzyskać poprzez zmielenie liści i wyciśnięcie powstałej miazgi przez płócienną szmatkę.
Sok można pić świeży ( bardzo gorzki w smaku ) lub zakonserwować spirytusem w proporcji 5:1 ( 5 części soku z mniszka i 1 część alkoholu ), przechowywać w lodówce.
Pijemy rozpoczynając od jednej łyżeczki dziennie w ciągu 10 dni z wodą lub sokiem., następnie zwiększać stopniowo ilość do 4 łyżeczek dziennie i w końcu pić 3 razy dziennie po 1 łyżce stołowej.
Działa ogólnie wzmacniająco, uodparniająco, odtruwająco. Niekiedy zaleca się pić na wiosnę do 5-7 litrów soku w podanych dawkach.
Zielony napój z liści mniszka
2-4 liście mniszka pociąć na kilka kawałków i zmiksować w 1/2 -2/3 szklanki napoju owocowego, mleka siadłego, kefiru lub jogurtu.
Wpić rano i po południu między posiłkami jako środek ogólnie wzmacniający, witaminizujący i poprawiający cerę. Stosować wiosną przez 3-4 tygodnie.
Surówka z liści mniszka
Liście mniszka można dodawać do surówek z innych dziko rosnących roślin jak pokrzywa, podbiał - przepisy TUTAJ .
Trzeba uważać by nie było ich za dużo, ponieważ jest to roślina o gorzkim smaku.
Wino z kwiatów mniszka
Przepisy TUTAJ
Dlaczego warto jeść?
KWIATY : zawierają karotenoidy ( ponoć tyle ile marchew albo więcej ) i trójterpeny
( kwitną: kwiecień - maj ), flawonoidy, potas, magnez, siarkę, krzem.
LIŚCIE i KORZENIE : zawierają związki goryczowe, fitosterole, aminokwasy, garbniki, inulinę ( do 40% ).
Pobudzają wydzielanie soku żołądkowego i działają żółciopędnie.
Młode, świeże liście, są bogate w witaminę C ( zbiór najlepiej wiosną przed kwitnieniem)
, zawierają potas, magnez,siarkę, krzem.
Informacje o właściwościach leczniczych TUTAJ ( w przygotowaniu )
c.d.n