Strony

30 sty 2017

Pasztet z jesiennych warzyw - dynia i cukinia

Pasztet z jesiennych warzyw - dynia i cukinia



Z przepisu cioci. Można jeść bez chleba.
Smakował, ale czuję, że dobrze smakował by też z ciepłym sosem pomidorowym.

Składniki:

  • 1,5 szklanki dyni
  • 1,5 szklanki cukinii
  • 2 średnie marchewki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki tartej bułki 
  • 4 żółtka ( białek nie wyrzucać też potrzebne )
  • 2-3 łyżeczki natki pietruszki
  • sól, pieprz, vegeta ( może być domowej roboty) 

Dynię, cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Składniki dobrze wymieszać .

Z białek jaj ubić pianę i dodać do masy, Wymieszać.

Włożyć do wysmarowanej masłem formy i piec 70 minut w 200 stopniach C.


Refleksja: być może dało by się zrobić ten pasztet bez bułki tartej, byłby bezglutenowy.....Trzeba by zrobić eksperyment.


20 sty 2017

Kubba - z syryjskiego stołu - oryginalny przepis

Kubba z syryjskiego stołu - oryginalny przepis


Niedawno miałam okazję jeść syryjską potrawę, przygotowaną przez ciocię tradycyjnie z baraniny, tzw. kubbę. Bardzo smaczna, lecz nie najłatwiejsza w wykonaniu.
Przygotowanie składa się z trzech etapów: wykonanie ciasta, farszu i połączenie jednego z drugim w przestrzenną formę o kształcie cytryny.

Przepis na prośbę i z dedykacją dla pana "S" ;)

Ciasto


Składniki:

  • 1kg ( lub 1/2 kg)  kaszy bulgur ( zmielić by miała ziarnka jak drobny cukier )
  • 1/2 kg mięsa baraniego ( lub wołowego ), chudego, bez tłuszczu
  • cebula
  • sól, pieprz
  • ok 1 łyżeczki kminu rzymskiego
  • zmielone ziarno kolendry
  • papryka w proszku (opcjonalnie )
Kaszę umyć, dobrze odcisnąć ( w garści ) wodę i włożyć do miski.
Mięso zmielić, dodać do kaszy.
Cebulę drobno posiekać i dodać do kaszy.
Dodać, sól, pieprzy, kmin rzymski, kolendrę mieloną, paprykę w proszku ( opcjonalnie ).

Wymieszać i wszystko razem chociaż dwa razy skręcić przez maszynkę do mięsa, by zrobiło się ciasto. Jest ono gotowe jeśli w dłoniach się lepi, gdy jest za suche dodajemy troszkę wody i wyrabiamy.

Farsz


Składniki:

  • 4 cebule drobno posiekane
  • 700-800 gram tłustszego mięsa mielonego 
  • cebula
  • 3-4 garście orzechów włoskich drobno posiekanych
  • jeden owoc granatu
  • kmin rzymski
  • zmielone ziarna kolendry
Cebulę i mięso smażymy na patelce. Gdy jest miękkie, dodajemy kmin rzymski, zmielone ziarna kolendry, orzechy włoskie drobno posiekane, oraz owoce granatu.
Mięso musi przestygnąć.

Lepienie kubby


Dłonie zwilżyć wodą, z ciasta kaszowego lepić kulki, po czym trzymać w jednej dłoni i wyrobić wgłębienie ( dziurkę ), nałożyć w nią półtorej łyżeczki farszu i zakleić.

Smażyć w głębokim oleju na złoty kolor.

Najlepiej smakuje na ciepło. Można popijać czerwonym barszczykiem, z nim tez smakuje wybornie.
Smacznego :)

Zobacz  TUTAJ  Musabaha (musebaha), syryjska pasta z ciecierzycy ( hummus ) - oryginalny przepis

Zobacz  TUTAJ  Tabbouleh ( tabule/tebule) - syryjska sałatka z natki pietruszki - oryginalny przepis.