Pasztet z jesiennych warzyw - dynia i cukinia
Z przepisu cioci. Można jeść bez chleba.
Smakował, ale czuję, że dobrze smakował by też z ciepłym sosem pomidorowym.
Składniki:
- 1,5 szklanki dyni
- 1,5 szklanki cukinii
- 2 średnie marchewki
- 1/2 szklanki oleju
- 1,5 szklanki tartej bułki
- 4 żółtka ( białek nie wyrzucać też potrzebne )
- 2-3 łyżeczki natki pietruszki
- sól, pieprz, vegeta ( może być domowej roboty)
Dynię, cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Składniki dobrze wymieszać .
Z białek jaj ubić pianę i dodać do masy, Wymieszać.
Włożyć do wysmarowanej masłem formy i piec 70 minut w 200 stopniach C.
Refleksja: być może dało by się zrobić ten pasztet bez bułki tartej, byłby bezglutenowy.....Trzeba by zrobić eksperyment.