Ciasteczka cebulowe
- 60 dag mąki ( ja biorę pszennej i żytniej pół na pół )
- 25 dag margaryny ( nie jem margaryny więc używam masła )
- 2 duże cebule
- 1 łyżka suchego maku
- 1 łyżeczka octu ( używam dwóch łyżeczek octu jabłkowego )
- sól
Wszystkie składniki połączyć w misce i szybko zagnieść na ciasto.
Rozwałkować ciasto na stolnicy niezbyt grubo posypanej mąką, na grubość ok 0,8 - 1 cm.
Szklaneczką lub kieliszkiem do wina wykrawać w cieście krążki.
Ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze, każdy kilkukrotnie nakłuć widelcem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 15- 20 minut aż się leciutko zarumienią.
Smakują jako przekąska do wina wytrawnego lub jako dodatek do czystych zup.
Z połowy podanych składników wychodzą mi 44 ciasteczka o średnicy 5,5 cm. Będę eksperymentować z samą mąką żytnią i większą ilością cebuli. :)
Z cebuli można też zrobić smaczną zupę cebulową. Przepis TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz