NAPÓJ Z NATKI PIETRUSZKI
Smaczny i zdrowy, dobry na upalne dni.
Składniki :
- 1 pęczek natki pietruszki- sok z 1 cytryny
- miód ( lub cukier)
- woda
Przy pomocy blendera
- Natkę pietruszki myjemy, dolewamy trochę przegotowanej ostudzonej wody, rozdrabniamy blenderem na papkę. Przecedzamy przez sitko do innego naczynia.
- Pozostałą pulpę znowu zalewamy wodą i znów miksujemy blenderem oraz przecedzamy i odsączamy przez sitko.
- Do soku z pietruszki dodajemy sok z cytryny i miód do smaku, uzupełniamy większą ilością wody i mieszamy.
wtedy pewnie "ucieknie" nam mniej wit C z pietruszki.
Wykorzystując thermomix
Jeśli posiadasz robot kuchenny zwany "termomixem" możesz skorzystać z niego w/g przepisu:
- Do naczynia miksującego wrzucić natkę pietruszki i sok z cytryny - miksować 20 sekund, obroty na pozycję "turbo".
- Dolać wodę i jeszcze raz zmiksować- czas 10 sekund, obroty w pozycji "turbo".Przecedzić przez sitko.
- Osłodzić miodem.
Jeśli posiadasz specjalna maszynkę do robienia soków z roślin liściastych to oczywiście można z niej skorzystać. :)
Dlaczego warto pić:
Natka pietruszki zawiera żelazo ( 5mg w 100 g ), wit.C ( 177mg, więcej niż w cytrusach ) , beta-karoten ( 5510µg ), wit.E ( 3,1 mg ), kwas foliowy ( 170µg ), sole mineralne: magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan.
Wzmacnia, wpływa korzystnie na wzrok, cerę. Działa dezynfekująco i moczopędnie ( w olejku eterycznym zawiera apiol i mirystycynę), pomaga w leczeniu kamicy nerkowej.
Żucie listków poleca się palaczom i spożywającym czosnek, ponieważ likwiduje nieświeży oddech.
Zawiera terpeny pobudzające wytwarzanie śliny, co powoduje wzrost produkcji enzymów trawiennych. Pobudza to procesy trawienne i pomaga w oczyszczaniu organizmu, sprzyja to odchudzaniu , ale jednocześnie też pobudza apetyt.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz