Tabbouleh ( tabule / tebule ) - syryjska sałatka z natki pietruszki - oryginalny przepis
Przepis oryginalny od cioci z Syrii.
Drobną kaszę bulgur
( pszeniczna ) wypłukać, lekko podgotować
( garść ) i ostudzić.
Duży pęczek natki pietruszki umyć, posiekać bardzo drobno ( pietruszki ma być znacznie więcej niż kaszy i innych składników ).
Wycisnąć sok z połowy cytryny i polać pietruszkę ( ma być lekko kwaśna w smaku )
Pomidory i ogórki obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę,to samo z cebulą.
Dodać do pietruszki, posolić i wymieszać.
Wstawić do lodówki by się "przegryzło".
PS. Jeśli nie mamy kaszy bulgur, możemy dodać kuskus lub zrobić bez kaszy ( dla np. bezglutenowców )
Zobacz TUTAJ > Kubba - z syryjskiego stołu - oryginalny przepis
Zobacz TUTAJ > Fasolka z mięsem po syryjsku
Zobacz TUTAJ > Sałatka z kaszy bulgur - syryjska inspiracja
Zobacz TUTAJ > Musabaha (musebaha), syryjska pasta z ciecierzycy ( hummus ) - oryginalny przepis
Wartości odżywcze ugotowanej kaszy bulgur (w 100 g)
Wartość energetyczna - 83 kcal
Białko ogółem - 3.08 g
Tłuszcz - 0.24 g
Węglowodany - 18.58 g (w tym cukry - 0.10)
Błonnik - 4,5 g
Minerały
Wapń – 10 mg
Żelazo - 0.96 mg
Magnez - 32 mg
Fosfor - 40 mg
Potas - 68 mg
Sód – 5 mg
Cynk - 0.57 mg
Witaminy
Tiamina (B1) – 0.057 mg
Ryboflawina (B2) – 0.028 mg
Niacyna (B3) - 1.000 mg
Witamina B6 - 0.083 mg
Kwas foliowy - 18 ug
Witamina A – 2 IU
Witamina E - 0.01 mg
Witamina K - 0.5 ug
Źródło danych: USDA National Nutrient Database
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-bulgur-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-kaszy-bulgur_36948.html
Wartości odżywcze ugotowanej kaszy bulgur (w 100 g)
Wartość energetyczna - 83 kcal
Białko ogółem - 3.08 g
Tłuszcz - 0.24 g
Węglowodany - 18.58 g (w tym cukry - 0.10)
Błonnik - 4,5 g
Minerały
Wapń – 10 mg
Żelazo - 0.96 mg
Magnez - 32 mg
Fosfor - 40 mg
Potas - 68 mg
Sód – 5 mg
Cynk - 0.57 mg
Witaminy
Tiamina (B1) – 0.057 mg
Ryboflawina (B2) – 0.028 mg
Niacyna (B3) - 1.000 mg
Witamina B6 - 0.083 mg
Kwas foliowy - 18 ug
Witamina A – 2 IU
Witamina E - 0.01 mg
Witamina K - 0.5 ug
Źródło danych: USDA National Nutrient Database
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-bulgur-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-kaszy-bulgur_36948.html
Kasza
bulgur jest otrzymywana z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren
pszenicy durum - najbardziej wartościowej odmiany pszenicy.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-bulgur-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-kaszy-bulgur_36948.html
Kasza
bulgur jest otrzymywana z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren
pszenicy durum - najbardziej wartościowej odmiany pszenicy.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-bulgur-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-kaszy-bulgur_36948.html
Kasza
bulgur jest otrzymywana z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren
pszenicy durum - najbardziej wartościowej odmiany pszenicy.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-bulgur-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-kaszy-bulgur_36948.html
Kasza
bulgur jest otrzymywana z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren
pszenicy durum - najbardziej wartościowej odmiany pszenicy.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-bulgur-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-kaszy-bulgur_36948.html
Kasza
bulgur jest otrzymywana z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren
pszenicy durum - najbardziej wartościowej odmiany pszenicy.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-bulgur-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-kaszy-bulgur_36948.html
Kasza
bulgur jest otrzymywana z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren
pszenicy durum - najbardziej wartościowej odmiany pszenicy.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-bulgur-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-kaszy-bulgur_36948.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz