Sałatka z warzyw do obiadu - przetwory na zimę
2kg kapusty
2kg świeżych ogórków
4 marchewki
4 pietruszki
2 słodkiej czerwonej papryki
4 pory
1 szklanka oleju
3/4 szklanki octu
2 płaskie łyżki soli
1/2 szklanki cukru
Kapustę drobno poszatkować, ogórki pokroić w drobne plasterki, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki, paprykę pokroić w drobne słupki, pory pokroić w pół- krążki.
Wszystkie warzywa wymieszać razem z 1 szklanką oleju.
Zalewa :
Ocet, sól, cukier zagotować Ostudzić, zalać warzywa w naczyniu, wymieszać.
Nałożyć do słoików i zawekować przez 15-20 minut.
Nałożyć do słoików i zawekować przez 15-20 minut.
Smakuje jako dodatek do obiadu, do mięs, wędlin, pasztetów, żółtego sera.
W jaki sposób wekować TUTAJ > Jak utrwalić przetwory?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz