Musabaha (musebaha) jesienna z dynią
Oryginalny przepis syryjski na mussebaha ( hummus) > TUTAJ
Poniższy przepis został zmodyfikowany przez dodanie dyni.
- ciecierzyca ( groch włoski )
- dynia ( w proporcji do ciecierzycy 1:2)
- tahini ( thine ) - pasta sezamowa
- cytryna
- 1-2 ząbki czosnku
- można dodać szczyptę imbiru ( ja nie dodaję )
Ciecierzycę namoczyć na noc w zimnej wodzie ( można z z niewielkim dodatkiem sody, ponieważ przyśpiesza gotowanie )
Na drugi dzień wypłukać.
Zalać wodą i gotować by była bardzo miękka. Zmiksować w blenderze ( zmielić lub przetrzeć przez sito ).
Dynię pozbawiamy ziaren i skóry, kroimy w kostki, dusimy w małej ilości wody do miękkości ( można też upiec w piekarniku ), po czym miksujemy na gładką masę
Tahini ( dobieramy ilość do smaku ), jeśli jest bardzo gęsta, to ucierać dodając wodę z grochu aż będzie biała, następnie dodać sok z cytryny ( kierujemy się własnym smakiem ) i razem zmiksować z grochem i dynią
Na końcu, do miksowanej masy, dodać 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku.
Podawać na miseczce, polaną oliwa z oliwek. Jemy z pieczywem arabskim, lub pitą grecką, albo polskim chlebem najlepiej razowym ale dobrze smakuje też z bułką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz