Makowiec trochę inaczej - łatwy do zrobienia
Tradycyjny makowiec znamy chyba wszyscy, to ten, gdzie mak zawijany jest w ciasto i tworzy "ślimaczka" w przekroju.
Niniejszy przepis jest od znajomej, która znalazła go w internecie, ale niestety nie znam źródła, więc go nie podam.
To nieco inny makowiec, dużo łatwiejszy w przygotowaniu. Wypróbowałyśmy przepis i makowiec okazał się bardzo smaczny, dlatego go podaję.
Składniki:
- 6 jajek, oddzielnie żółtka i białka
- 6 łyżek kaszy manny
- 25 dkg maku - przekręcić przez maszynkę dwa razy
- ok. 20 dkg cukru pudru
- 15 dkg masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 dkg startych na grubych oczkach tarki, jabłek
- rodzynki
- orzechy włoskie
Jak to się robi
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, jednej łyżce maku, jednej łyżce manny - cały czas ucierając.
Na koniec dodać bakalie i jabłko.
Dobrze wymieszać.
Ubić pianę z białek jaj i dodać, delikatnie ale dokładnie wymieszać.
Piec 45-50 minut.
Smakowitego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz