Tarta cebulowa na kruchym cieście
Smaczne danie na ciepło, którym można się najeść.
Ciasto kruche
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- trochę śmietany
- 1/3 łyżki proszku d pieczenia
- łyżka oliwy
- 1/3 kostki masła
- 2 żółtka
- 1 płaska łyżka cukru ( u mnie się robi bez cukru )
Zmieszać w misce i wyrobić ciasto.
Rozłożyć warstwą w formie wykładając też boki, ciasto ma utworzyć jakby nieckę, w którą nałożymy farsz.
Farsz
Składniki:
- dużo cebuli
- pieczarki, mniej więcej tyle samo ile cebuli ( choć ja wolę z przewagą cebuli)
- czerwona papryka
- żółty ser do posypania, tyle ile kto lubi
- tłuszcz do smażenia
- szynka opcjonalnie
Cebulę pokroić w krążki i przesmażyć na tłuszczu. Pieczarki obrać, umyć, pokroić i przesmażyć. Czerwoną paprykę pokroić w paseczki.
Układać warstwami na przygotowanym cieście. na ciasto, jako pierwszą warstwę, najlepiej położyć to co jest bardziej "suche" ( np. pieczarki szynkę), wtedy nam tak bardzo nie rozmięknie i będzie smaczniejsze.
Piec około 35-40 minut w temperaturze 180-200 stopni. Podawać na ciepło.
Mnie smakuje bardziej posmarowane ketchupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz