Faszerowane skorupki jaj
Składniki:
- jaja
- pieczarki
- zielona pietruszka
- sól, pieprz
- masło klarowane do smażenia lub inny tłuszcz
- bułka tarta
( opcjonalnie : cebulka, gałka muszkatołowa )
Pieczarki czyścimy, obieramy ze skórki, myjemy i drobniutko siekamy. Im drobniej tym lepiej. Solimy, pieprzymy i podsmażamy na tłuszczu.
Jaja dokładnie myjemy i gotujemy na twardo ( 7 min. ), uważając by nie popękały. Studzimy i ostrym nożem kroimy wraz ze skorupkami na pół.
Wyjmujemy ostrożnie ścięte białko i żółtka ze skorupek, by ich nie zgnieść.
Białko i żółtko jaj siekamy ( opcjonalnie możemy dodać drobniutko posiekaną i przesmażoną cebulkę ).
Siekamy umytą zieloną pietruszkę, nie za dużo ( lub opcjonalnie dodajemy zamiast pietruszki gałkę muszkatołową )
Mieszamy z wcześniej podsmażonymi pieczarkami.
Ostrożnie nakładamy w połówki skorupek jaj aż po brzegi, lekko ubijając farsz. Na wierzchu posypujemy bułką tartą.
Kładziemy na rozgrzany na patelce tłuszcz, skorupkami do góry, farszem do dołu i podsmażamy krótko na złoty kolor.
Smacznego :)