28 mar 2018

Faszerowane skorupki jaj

Faszerowane skorupki jaj



Składniki:


- jaja
- pieczarki
- zielona pietruszka
- sól, pieprz
- masło klarowane do smażenia lub inny tłuszcz
- bułka tarta
  ( opcjonalnie : cebulka, gałka muszkatołowa )


Pieczarki czyścimy, obieramy ze skórki, myjemy i drobniutko siekamy. Im drobniej tym lepiej. Solimy, pieprzymy i podsmażamy na tłuszczu.

Jaja dokładnie myjemy i gotujemy na twardo ( 7 min. ), uważając by nie popękały. Studzimy i ostrym nożem kroimy wraz ze skorupkami na pół.
Wyjmujemy ostrożnie ścięte białko i żółtka ze skorupek, by ich nie zgnieść.

Białko i żółtko jaj siekamy ( opcjonalnie możemy dodać drobniutko posiekaną i przesmażoną cebulkę ). 
Siekamy umytą zieloną pietruszkę, nie za dużo ( lub opcjonalnie dodajemy zamiast pietruszki gałkę muszkatołową )

Mieszamy z wcześniej podsmażonymi pieczarkami. 

Ostrożnie nakładamy w połówki skorupek jaj aż po brzegi, lekko ubijając farsz. Na wierzchu posypujemy bułką tartą. 

Kładziemy na rozgrzany na patelce tłuszcz, skorupkami do góry, farszem do dołu i podsmażamy krótko na złoty kolor.

Smacznego :)