Bułeczki z dyni
Dostaliśmy w tym roku kilka dyni, część wpakowałyśmy z mamą w słoiki na później, do zrobienia zupy, czy placuszków, jedna surowa jeszcze leżakuje.
Mama wypróbowała przepis na bułeczki z dyni, który dostałam od znajomej, która wcześniej nas nimi poczęstowała nie mówiąc z czego piekła. Widząc żółty kolor po przekrojeniu pomyślałam, że są zrobione może z mąki kukurydzianej a okazało się, że z dyni.
Wyszły mamie smaczne, w słonecznym kolorze, najlepsze oczywiście są świeże, jak to z bułeczkami bywa. Smakują nawet bez masła, ale z masłem, serem, dżemem itd. są super. Polecam, dobre na śniadanko, wycieczkę, do pracy, czy dla dzieci do szkoły.
Składniki :
- 14 g drożdży
- 125 ml mleka
- 360 g mąki pszennej chlebowej
- 1 jajko
- 45 g roztopionego masła
- 150 g ( 200-250 g) puree z dyni
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- roztrzepane jajko z łyżką mleka do posmarowania
Przygotowanie
Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku, czyli zrobić tzw. rozczyn.
Dynię obieramy ze skóry, kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka z małą ilością wody, lekko rozgotowujemy , najlepiej gdyby była gęsta masa z małą ilością wody, jeśli wody jest za dużo trzeba odlać, miksujemy na puree. ( Tak robiła mama, nie jestem pewna czy znajoma, od której jest przepis, rozgotowywała czy robiła z surowej to puree, muszę ja dopytać przy okazji jak ją spotkam )
Mąkę wymieszać z rozczynem, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto i na końcu dodać masło. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
Odstawić na 1,5 godz. do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ponownie krótko wyrobić i formować bułeczki w dłoniach. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej tłuszczem, w lekkich odstępach, bo będą jeszcze rosły.
Przykryć i zostawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.
Posmarować bułeczki na wierzchu roztrzepanym w odrobinie mleka jajkiem, można posypać np. nasionami czarnuszki, makiem itp., wedle uznania.
Piec w temperaturze 180ºC - 190ºC około 15-20 minut lub do momentu aż nie staną się "złote".
Modyfikacje przepisu
Mama kolejnym razem uskuteczniła inną wersję tego przepisu, mianowicie użyła do wypieku mąki razowej. I poniżej efekt:
Zobacz inne przepisy na potrawy z dyni :