8 wrz 2015

Zupa - krem z dyni

Zupa - krem z dyni

 

Nadchodzi sezon na jesienne warzywa więc na prośbę zamieszczam przepis zupy z dyni, która bardzo mi smakuje :)

Składniki:

- 75 dag dyni
- cebula
- łyżka masła
- 3 szklani bulionu warzywnego
- łyżeczka musztardy
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  (niekoniecznie)
- 10 dag kwaśnej śmietany
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku   
  (niekoniecznie)
- 4 łyżeczki wyłuskanych nasion
  dyni
- cukier ( ja nie dodaję )
- sól
- pieprz

Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle, dodać pokrojony w kostkę miąższ dyni i bulion.
Gotować ok 15 minut aż dynia będzie miękka, zmiksować.

Doprawić do smaku solą, pieprzem, musztardą i octem.

Śmietanę wymieszać z mąką ( ja mąki nie dodaję) , dodać do zupy , zagotować ( przy dodawaniu samej śmietany nie trzeba już gotować )

Zupę rozlać do bulionówek. Każdą porcję posypać łyżeczką uprażonych na patelni nasion dyni i posypać szczypiorkiem.
Podawać z kostkami grzanek z bułki lub razowego chleba.


Zobacz zupę z dyni na mleku > TUTAJ




0 komentarze :

Prześlij komentarz