Strony

18 maj 2015

Kolorowe ziemniaki

KOLOROWE ZIEMNIAKI


Jedna z moich ulubionych, prostych ale smacznych i sytych potraw warzywnych na ciepło  :)


- kilka ziemniaków
- kilka marchewek ( 2/3 tyle co ziemniaków )
- papryka czerwona świeża
- łyżka oleju
- łyżka śmietany
- łyżeczka Vegety ( ja vegety nie używam , więc  
   dodaję bazylii, ziół prowansalskich odrobinkę i sól )
- pół łyżeczki kminku ( nadaje fajny smak tej potrawie )
- posiekana zielona pietruszka

Warzywa obrać i umyć. 
Ziemniaki pokroić w grube kawałki. Rozgrzać olej w rondlu, podsmażyć ziemniaki pod przykryciem. Dodać pokrojone w pół -pierścienie cebulki, w półplasterki - marchewki, w paski paprykę i krótko poddusić. Na końcu wlać szklankę wody, wsypać Vegetę ( lub zamiast niej troszkę ziół prowansalskich lub bazylii i sól ), dodać kminku, przykryć i dusić na niedużym ogniu. 
Zabielić śmietanką. 
Podawać posypane natką pietruszki.

PS. Czasem nie podsmażam tylko od razu duszę na wodzie.
       Jeśli ne dodamy śmietany to mamy potrawę wegetariańską  ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz