KOLOROWE ZIEMNIAKI
Jedna z moich ulubionych, prostych ale smacznych i sytych potraw warzywnych na ciepło :)
- kilka marchewek ( 2/3 tyle co ziemniaków )
- papryka czerwona świeża
- łyżka oleju
- łyżka śmietany
- łyżeczka Vegety ( ja vegety nie używam , więc
dodaję bazylii, ziół prowansalskich odrobinkę i sól )
- pół łyżeczki kminku ( nadaje fajny smak tej potrawie )
- posiekana zielona pietruszka
Warzywa obrać i umyć.
Ziemniaki pokroić w grube kawałki. Rozgrzać olej w rondlu, podsmażyć ziemniaki pod przykryciem. Dodać pokrojone w pół -pierścienie cebulki, w półplasterki - marchewki, w paski paprykę i krótko poddusić. Na końcu wlać szklankę wody, wsypać Vegetę ( lub zamiast niej troszkę ziół prowansalskich lub bazylii i sól ), dodać kminku, przykryć i dusić na niedużym ogniu.
Zabielić śmietanką.
Podawać posypane natką pietruszki.
PS. Czasem nie podsmażam tylko od razu duszę na wodzie.
Jeśli ne dodamy śmietany to mamy potrawę wegetariańską ;)
0 komentarze :
Prześlij komentarz