Musabaha (musebaha), syryjska pasta z ciecierzycy (hummus) - oryginalny przepis
Powszechnie, w internecie używana nazwa tej potrawy to "hummus", jednak jest ona błędna, ponieważ "hummus" to po prostu arabska nazwa ciecierzycy.
Potrawa natomiast zwie się "musabaha" ( musebaha) :)
- ciecierzyca ( groch włoski )
- tahini ( thine ) - pasta sezamowa
- cytryna
- 1-2 ząbki czosnku
Ciecierzycę namoczyć na noc w zimnej wodzie.
Na drugi dzień wypłukać, można obrać ze skórek.
Zalać wodą i gotować by była bardzo miękka. Zmiksować w blenderze ( zmielić lub przetrzeć przez sito ).
Tahini ( dobieramy ilość do smaku ) ucierać dodając wodę z grochu aż będzie biała, następnie dodać sok z cytryny ( kierujemy się własnym smakiem ) i razem zmiksować z grochem.
Na końcu, do miksowanej masy, dodać 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku.
Podawać na miseczce, polaną oliwa z oliwek. Jemy z pieczywem arabskim, lub pitą grecką, albo polskim chlebem najlepiej razowym.
Przepis zmodyfikowany z dodatkiem dyni > TUTAJ