25 paź 2016

Musabaha ( musebaha ), syryjska pasta z ciecierzycy ( hummus ) - oryginalny przepis

Musabaha (musebaha), syryjska pasta z ciecierzycy (hummus) - oryginalny przepis 


Powszechnie, w internecie używana  nazwa tej potrawy to "hummus", jednak jest ona błędna, ponieważ "hummus" to po prostu arabska nazwa ciecierzycy. 

Potrawa natomiast zwie się "musabaha" ( musebaha)  :)

Składniki :

  • ciecierzyca ( groch włoski )
  • tahini ( thine )  - pasta sezamowa 
  • cytryna
  • 1-2 ząbki czosnku

Ciecierzycę  namoczyć na noc w zimnej wodzie.
Na drugi dzień wypłukać, można obrać ze skórek.

Zalać wodą i gotować by była bardzo miękka. Zmiksować w blenderze ( zmielić  lub przetrzeć przez sito ).

Tahini ( dobieramy ilość do smaku ) ucierać dodając wodę z grochu aż będzie biała, następnie dodać sok z cytryny ( kierujemy się własnym smakiem ) i razem zmiksować z grochem.

Na końcu, do miksowanej masy, dodać 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku.

Podawać na miseczce, polaną oliwa z oliwek. Jemy z pieczywem arabskim, lub pitą grecką, albo polskim chlebem najlepiej razowym.

Przepis zmodyfikowany z dodatkiem dyni > TUTAJ