26 paź 2016

Musabaha (musebaha) jesienna z dynią

Musabaha (musebaha) jesienna z dynią



Oryginalny przepis syryjski na mussebaha ( hummus)  > TUTAJ

Poniższy przepis został zmodyfikowany przez dodanie dyni.


Składniki :

  • ciecierzyca ( groch włoski )
  • dynia ( w proporcji do ciecierzycy 1:2)
  • tahini ( thine )  - pasta sezamowa 
  • cytryna
  • 1-2 ząbki czosnku
  • można dodać szczyptę imbiru ( ja nie dodaję )

Ciecierzycę  namoczyć na noc w zimnej wodzie ( można z z niewielkim dodatkiem sody, ponieważ przyśpiesza gotowanie )
Na drugi dzień wypłukać.

Zalać wodą i gotować by była bardzo miękka. Zmiksować w blenderze ( zmielić  lub przetrzeć przez sito ).

Dynię pozbawiamy ziaren i skóry,  kroimy w kostki, dusimy w małej ilości wody do miękkości ( można też upiec w piekarniku ), po czym miksujemy na gładką masę

Tahini ( dobieramy ilość do smaku ), jeśli jest bardzo gęsta, to ucierać dodając wodę z grochu aż będzie biała, następnie dodać sok z cytryny ( kierujemy się własnym smakiem ) i razem zmiksować z grochem i dynią

Na końcu, do miksowanej masy, dodać 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku.

Podawać na miseczce, polaną oliwa z oliwek. Jemy z pieczywem arabskim, lub pitą grecką, albo polskim chlebem najlepiej razowym ale dobrze smakuje też z bułką.



0 komentarze :

Prześlij komentarz