Jajka trochę inaczej
Dla tych, którzy czasem chcą pobawić się wyglądem potrawy i przygotować coś co fajnie wygląda - jajka marmurkowe.
Gotujemy jajka, tak by białko się ścięło, wyciągamy, studzimy by nie parzyły w dłonie. Następnie obtłukujemy lekko skorupkę, by powstały na niej pęknięcia.
Obieramy kilka cebul z wierzchniej brązowej warstwy, wrzucamy te skórki do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez kilka minut aż woda stanie się żółto-brązowa.
Przygotowane wcześniej jajka delikatnie wkładamy dużą łyżką do gotującego się wywaru i gotujemy aż jajka staną się brązowe. Delikatnie wyjmujemy, kładziemy do ostygnięcia, po czym ostrożnie obieramy ze skórki.
W popękania wchłonął się barwnik z łupinek cebuli i powstały marmurkowe wzory. Barwnik jest naturalny i nie zmienia smaku jajka. Efekt na powyższym zdjęciu.
W popękania wchłonął się barwnik z łupinek cebuli i powstały marmurkowe wzory. Barwnik jest naturalny i nie zmienia smaku jajka. Efekt na powyższym zdjęciu.
PS.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz