Fasolka z mięsem po syryjsku
Wszystkie przepisy które oznaczę " po syryjsku" mam od cioci, która gotowała tak na co dzień a
teraz gotuję sobie czasem ja :).
Sama pewnie zaczerpnęła je od autochtonów, mieszkając tam, więc mogą to nie być potrawy pochodzące z Syrii ale takie , które tam były znane i gotowane.
Składniki:
- wołowina lub pierś z kurczaka
- fasola
- cebula
- pomidory
- czosnek
- rozkruszona suszona mięta
Drobno pokrojone w kostkę mięso podsmażyć na oleju.
Pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną fasolę i usmażone mięso wrzucić do garnka podlać gorącą wodą i dusić do miękkości.
Pod koniec dodać pokrojone pomidory, posolić, można dodać pieprzu, zmiażdżony czosnek i miętę i dusić jeszcze chwilę .
Podawać z ryżem lub chlebem, albo jak ktoś woli bez dodatków.
PS. Jeśli ktoś nie je mięsa może sobie zrobić wersję wege, ważnym dodatkiem, który nadaje charakterystyczny bliskowschodni smak tej potrawie jest mięta. Należy o niej pamiętać również w wersji bezmięsnej,
PS. Jeśli ktoś nie je mięsa może sobie zrobić wersję wege, ważnym dodatkiem, który nadaje charakterystyczny bliskowschodni smak tej potrawie jest mięta. Należy o niej pamiętać również w wersji bezmięsnej,
Zobacz TUTAJ > Tabbouleh ( tebule ) sałatka syryjska z natki pietruszki