Pierś z kurczaka w curry i mleku kokosowym
Przepis od cioci, gotowała mama, a potrawa wygląda mi na jakąś z rodowodem indyjskim....
Składniki:
- 800 g filetu z kurczaka lub indyka
- 3 - 4 cebule
- 3,5 łyżki curry
- 250 ml. mleka kokosowego
- 400 ml. rosołu
- 100 ml. śmietany 30%
- sok z 1/2 cytryny
- ćwiartka papryczki chili ( chyba że ktoś lubi potrawy ostre to więcej )
- 3 łyżki oleju do smażenia
- sól, pieprz
- szczypiorek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ziarna pinii ( orzeszki piniowe) - opcjonalnie
- ryż ( w tym przepisie mniej więcej na 4 osoby, bo na tyle starczy sosu i kurczaka )
Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić lekko na oleju, dodać mięso umyte i pokrojone w kostkę, sól, pieprz i curry. Smażyć ok. 1-2 minuty i wyjąć na miseczkę.
Na patelnię wlać mleko kokosowe, śmietanę, rosół, mieszając gotować 5 min.
Do sosu dodać wyjęte wcześniej mięso z cebulką i gotować do miękkości. Dodać drobno pokrojoną papryczkę.
Na koniec dodać sok z cytryny wymieszany z wodą i mąką ziemniaczaną (dla zagęszczenia). Zagotować.
W między czasie gotujemy ryż i na patelce lekko podprażamy orzeszki pinii.
Kurczaka w sosie podawać z ryżem na sypko, posypanym posiekanym szczypiorkiem i orzeszkami pinii.
Równie dobrze smakuje z makaronem, czy kaszą.
Równie dobrze smakuje z makaronem, czy kaszą.
Smacznego :)