Ciasto ze szpinaku - " Leśny mech "
Przepis do znajomej z pewnej imprezy, w której uczestniczyłam i miałam okazję pierwszy raz spróbować tego ciasta.
CIASTO :
- 450g mrożonego rozdrobnionego szpinaku ( rozmrozić i dobrze odsączyć )
- 3/4 szklanki cukru ( ktoś woli mniej słodkie dodaje mniej )
- 3 jajka
- 1 1/3 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka z cukrem zmiksować, powoli dodawać olej i dalej miksować. Dodawać mąkę z proszkiem.
Dodać szpinak i wymieszać łyżką.
Piec około 1 godziny do "suchego patyczka " ( wsuwamy patyczek w ciasto i wyjmujemy, jak się klei to znaczy że ciasto nie jest jeszcze upieczone, jak jest suchy to znaczy, że ciasto już upieczone ) w temperaturze 180 stopni.
Po wystudzeniu ściąć cienko wierzch ( skórkę ) następnie ściąć płaski kawałek do rozdrobnienia.
Posmarować jednym z poniższych kremów:
KREM 1
300 ml śmietany 30% ubić dodając pod koniec 2 śmietany "fix" z cukrem waniliowym i odrobiną cukru pudru.
Wyłożyć na ciasto ( można wcześniej trochę nasączyć ciasto ). Posypać warstwą skruszonego ciasta i lekko docisnąć dłonią. na wierzchu posypać owocami granatu lub żurawiny itp. ( można poeksperymentować, ja lubię z owocem granatu )
KREM 2
- 200 ml śmietany 30% lub 36%
- 2 łyżki serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- skórka z 1 cytryny
Wszystkie składniki dobrze ubić i nałożyć na ciasto jak wyżej, dekorując owocami granatu.
Ciasto schłodzić w lodówce.
fot.PS.przelotem |