27 paź 2016

Babeczki z budyniem

Babeczki z budyniem


Ciasto kruche

  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru ( używam ksylitolu z brzozy i daje mniej )
  • łyżka proszku do pieczenia
  • kostka masła
  • trochę śmietany 
  • łyżka oliwy
  • 5 żółtek jaj

Składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy ciasto, dodając tyle śmietany by nie było ani za rzadkie ani za gęste ( nie powinno się kruszyć ).

Foremki do babeczek smarujemy od wewnątrz masłem. Wylepiamy ciastem ich dno i brzegi ( warstwa ciasta nie może być zbyt cienka by potem się nie rozkruszyła )

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy na złocisty kolor ( 20-40 min w zależności od temperatury piekarnika )
Po ostudzeniu wyjmujemy z foremek.

Przygotowujemy dość gęsty budyń o wybranym smaku ( przepis na torebce ;) ) i nakładamy do środka upieczonych babeczek. Posypujemy startą czekoladą.

Takie babeczki z ciasta kruchego możemy wypełniać innym nadzieniem np. kremem i/lub owocami, wedle smaku i fantazji.