Zapiekana faszerowana cukinia
Sezon na cukinię. Poniższe danie z przepisu mamy.
- cukinia
- marchewka
- kalafior
- nać pietruszki
- cebulka
- pieczarki
- pieprz, sól
- zioła przyprawowe do wyboru ( np. prowansalskie, bazylia, estragon lub inne)
Cukinię myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy np. łyżeczką środek z ziarnkami, uważając by nie przebić dna. Lekko solimy.
Przygotowujemy farsz:
Warzywa myjemy, obieramy. Ścieramy na tarce na grubych oczkach ( można drobno posiekać jeśli ktoś woli większe kawałki ) marchewkę, kalafior, pieczarki, cebulkę drobno kroimy, nać pietruszki siekamy. Solimy, pieprzymy, dodajemy zioła przyprawowe. Dusimy na maśle z 10-15 minut.
Nakładamy farsz do wydrążonych cukinii. Cukinie układamy na posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zapiekamy w piekarniku aż będą miękkie.
Podajemy z sosem pomidorowym:
cebulkę drobno kroimy, podsmażamy na tłuszczu na patelce lub rondelku , dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, solimy, pieprzymy, dodajemy zioła prowansalskie, lub bazylię lub takie jakie kto lubi.
Zamiast pomidorów można wykorzystać przecier pomidorowy lub gotowy sok ze sklepu doprawiając go ziołami i dodając przesmażoną cebulkę.
Można podawać z ryżem lub jeść cukinię faszerowaną samą.
Smacznego.