7 wrz 2021

Zapiekana faszerowana cukinia

Zapiekana faszerowana cukinia


Sezon na cukinię. Poniższe danie z przepisu mamy.

Składniki : 

  • cukinia
  • marchewka
  • kalafior
  • nać pietruszki
  • cebulka
  • pieczarki
  • pieprz, sól
  • zioła przyprawowe do wyboru ( np. prowansalskie, bazylia, estragon lub inne) 

 

Cukinię myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy np. łyżeczką środek z ziarnkami, uważając by nie przebić dna. Lekko solimy.

Przygotowujemy farsz:

Warzywa myjemy, obieramy. Ścieramy na tarce na grubych oczkach ( można drobno posiekać jeśli ktoś woli większe kawałki ) marchewkę, kalafior, pieczarki, cebulkę drobno kroimy, nać pietruszki siekamy. Solimy, pieprzymy, dodajemy zioła przyprawowe.  Dusimy na maśle z 10-15 minut.

Nakładamy farsz do wydrążonych cukinii. Cukinie układamy na posmarowanej tłuszczem  lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zapiekamy w piekarniku aż będą miękkie.

Podajemy z sosem pomidorowym

cebulkę drobno kroimy, podsmażamy na tłuszczu na patelce lub rondelku , dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, solimy, pieprzymy, dodajemy zioła prowansalskie, lub bazylię lub takie jakie kto lubi. 

Zamiast pomidorów można wykorzystać przecier pomidorowy lub gotowy sok ze sklepu doprawiając go ziołami i dodając przesmażoną cebulkę.

Można podawać z ryżem lub jeść cukinię faszerowaną samą.

Smacznego.