DZIKO ROSNĄCE ROŚLINY JADALNE (wiosna), mniszek, podbiał i pokrzywa - pożywienie i leczenie
Natura dała nam ogromną bioróżnorodność. Lasy, łąki były jedną wielką spiżarnią produktów spożywczych a także apteką, z której przez wieki ludzie nauczyli się korzystać.
Moje doświadczenia z tą naturalną jadłodajnią i "przychodnią lekarską" czerpię częściowo z przekazów rodzinnych, moja ś.p. babcia mogłaby prowadzić kursy dla survivalowców czym się żywić na łące i w lesie :D
Niestety ta wiedza w całości nie przetrwała, bo byłam za mała, żeby zdążyć ją od niej przejąć. Uzupełniała ją druga ś.p. babcia, ciocia i mama.
Nasi przodkowie byli w dużo bardziej komfortowej sytuacji, bo nie byli tak durni, żeby doprowadzić środowiska naturalne do tak opłakanego stanu jaki mamy dzisiaj, ponieważ wiedzieli ze to ono daje im życie i zdrowie.
Obecnie na masową skalę stosowane pestycydy, herbicydy, nawozy sztuczne,zanieczyszczenie powietrza a co za tym idzie i wód gruntowych, wszystko to szkodliwe dla zdrowia, mają niebagatelny wpływ na jakość żywności. Nasze warzywa i owoce nie mają już tyle witamin co dawniej, nafaszerowane są natomiast w mniejszym lub większym stopniu ( w zależności od rejonu w którym rosną ) substancjami niekorzystnymi, szkodliwymi. Należy o tym pamiętać korzystając również z dziko rosnących roślin i wybierać miejsca w miarę możliwości bezpieczniejsze, mniej zanieczyszczone.
Surówka z podbiału i pokrzywy
Równe części:
- młode rozdrobnione liści podbiału
- młode liście pokrzywy sparzyć wrzątkiem ( żeby nie
parzyły), odsączyć i posiekać drobno. Dodać
szczypiorek, można czosnku jeśli ktoś lubi ( ale
odradzam jeśli się nie ma infekcji, bo czosnek
niepotrzebnie pobudza układ odpornościowy, wtedy jak
nie potrzeba), utartą marchew i seler.
Posolić, dodać trochę soku z cytryny do smaku lub octu winnego lub jabłkowego lub cytryny,
oliwę lub inny olej roślinny. Wymieszać.
Liście podbiału i pokrzywy można też komponować z sałatą, ogórkiem ( lub pomidorem, bo
nie powinno się łączyć pomidora z ogórkiem) i rzodkiewką.
Podbiał lub pokrzywa a'la szpinak
Kroimy ( sam podbiał lub samą pokrzywę, lub obie
rośliny razem ) lub rwiemy na części ( w przypadku
pokrzywy najpierw sparzamy wrzątkiem). Wrzucamy
do rondelka, dodajemy nieco wody, masła, soli, można
dodać troszkę czosnku.
Dusimy pod przykryciem ( wtedy nie traci koloru).
Pod koniec duszenia dodajemy jajko i mieszamy aż się
zetnie. Ja dodaję jeszcze odrobinę śmietany ( najlepiej
lekko kwaskowej ).
Można zrezygnować, ze śmietany lub zrezygnować z jajka a zrobić tylko ze śmietaną.
Dlaczego warto jeść? Zawartość :
PODBIAŁ : śluzy ( do 8% , wiecej w liściach niż kwiatach ), garbniki, goryczki ( więcej w liściach niż w
kwiatach), flawonoidy ( więcej w kwiatach niż w liściach ), fitosterol, kwasy wielofenolowe,
cholinę, oraz sole mineralne bogate w cynk, karotenoidy.
Podbiał warto jeść choćby ze wzgledu na minerały ( cynk zwłaszcza dla panów, bo wraz z
każdą ejakulacją tracą sporo cynku ;) ) i karotenoidy
Więcej informacji i właściwości lecznicze > TUTAJ
POKRZYWA : falwonoidy, kwasy organiczne, witaminy m.in. C, K, ( całkiem sporo ), B2,
kwas pantotenowy ( B5), prowitaminę A, chlorofile A i B ( do 0,75%) ,
fitosterole ( jak beta-sytosterol), związki aminowe ( m.in. histaminę,
acetylocholinę serotoninę), kwas mrówkowy,sole mineralne ( głównie wapń i
żelazo ), ponad to nie ustalone bliżej związki zwiększające odporność organizmu na infekcje.
Pokrzywa uważana jest za środek "czyszczący krew", ponieważ zwiększa
wydalanie przez nerki ( przy nieznacznym zwiększeniu dobowej ilości moczu) chlorków,
mocznika i szkodliwych produktów przemiany materii. Dzięki bogatemu zestawowi
witamin, dużej zawartości soli mineralnych i pierwiastków śladowych ( które są
składnikami enzymów i hormonów uczestniczących w przemianie materii ) pokrzywa
poprawia przemianę materii. Ułatwia też trawienie i przyswajanie pokarmów. Pobudza
czynność wydzielniczą trzustki. Obniża nieznacznie poziom cukru we krwi. Jest też
"krwiotwórcza", czyli zwiększa poziom hemoglobiny i liczbę czerwonych krwinek, dzięki
zawartości żelaza.
Więcej informacji i właściwości lecznicze > TUTAJ
0 komentarze :
Prześlij komentarz