Masala z kalafiora - potrawa indyjska
Danie z kuchni indyjskiej, bardzo smaczne ( i to nie tylko moje zdanie ), w sam raz na obiad, lub obiadokolację.
Dość łatwo się je przygotowuje. Porcja dla 2-3 osób.
Składniki:
- 60 ml oleju
- 1 łyżeczka ziaren kminku
- 1 duża posiekana cebula
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry ( ja trochę zgniatam a trochę zostawiam w całych ziarnkach )
- 1 łyżeczka mielonych ziaren kminku
- 1/4 llub 1/2 łyżeczki proszku chili ( nie daję, ponieważ nie lubię pikantnego )
- 2 dojrzałe posiekane pomidory bez skórki
- 2 duże ziemniaki ( czasem daję trzy, żeby było więcej i bardziej "treściwie" ;) ), obrane i pocięte w kostki
- 1 kalafior rozdzielony na "różyczki"
- 120g groszku zielonego ugotowanego ( świeżego, mrożonego) lub z puszki
- sól do smaku
- 1/2 przyprawy "garam masala" ( można kupić gotową, można też zrobić samemu , przepis umieszczam na dole postu )
- 1 łyżka świeżych posiekanych liści kolendry ( nie używam w tej potrawie )
- opcjonalnie 3 łyżki stołowe masła niesolonego masła np. klarowanego, dla bogatszego smaku
W sporym rondelku ( lub garnku) rozgrzać olej na średnim ogniu i dosypać ziarna kminku. Jak tylko zaczną "strzelać", dodać posiekaną cebulę i smażyć przez około 5 minut, aż zmięknie.
Zmniejszyć ogień i dodać kurkumę, kolendrę i proszek chili ( ja go pomijam ). Mieszając smażyć przez 2-3 minuty, następnie dołożyć siekane pomidory. Smażyć przez kolejne 3 minuty, cały czas mieszając.
Dodać ziemniaki i zalać lekko wodą ( wody tyle, by się nie przypaliło , udusiło, ale by nie zrobiła się z tego zupa ). Zagotować, przykryć garnek pokrywką i dusić, aż ziemniaki będą pół miękkie.
Dodać kalafior, ponownie dusić pod przykryciem około 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie i kalafior prawie też.
Mieszając dosypać groszek, sól i przyprawę "garam masala". Przykryć i dusić przez 5 minut.
Zdjąć z ognia i na koniec można dodać posiekanej świeżej kolendry ( ja nie dodaję ).
Jak samemu zrobić przyprawę "garam masala "
Składniki:
- 1 łyżka czarnego pieprzu ( lub trochę mniej chili )
- 1 łyżka kminku rzymskiego
- 1 łyżeczka goździków ( czubata )
- 1 czubata łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 1 łyżeczka świeżo utartej gałki muszkatołowej
- 5 strąków czarnego kardamonu ( jedna lub półtorej łyżki sproszkowanego )
- 8 cm kawałek kory cynamonu ( pokruszyć )
Prażyć wszystko na patelni kilka minut, potrząsając lub mieszając. Zdjąć z ognia i poczekać kilka minut.
Wsypać do młynka i drobno zmielić. Przesiać przez sitko i zamknąć w szczelnym naczyniu.
0 komentarze :
Prześlij komentarz