Kubba z syryjskiego stołu - oryginalny przepis
Niedawno miałam okazję jeść syryjską potrawę, przygotowaną przez ciocię tradycyjnie z baraniny, tzw. kubbę. Bardzo smaczna, lecz nie najłatwiejsza w wykonaniu.
Przygotowanie składa się z trzech etapów: wykonanie ciasta, farszu i połączenie jednego z drugim w przestrzenną formę o kształcie cytryny.
Przepis na prośbę i z dedykacją dla pana "S" ;)
Ciasto
Składniki:
- 1kg ( lub 1/2 kg) kaszy bulgur ( zmielić by miała ziarnka jak drobny cukier )
- 1/2 kg mięsa baraniego ( lub wołowego ), chudego, bez tłuszczu
- cebula
- sól, pieprz
- ok 1 łyżeczki kminu rzymskiego
- zmielone ziarno kolendry
- papryka w proszku (opcjonalnie )
Kaszę umyć, dobrze odcisnąć ( w garści ) wodę i włożyć do miski.
Mięso zmielić, dodać do kaszy.
Cebulę drobno posiekać i dodać do kaszy.
Dodać, sól, pieprzy, kmin rzymski, kolendrę mieloną, paprykę w proszku ( opcjonalnie ).
Wymieszać i wszystko razem chociaż dwa razy skręcić przez maszynkę do mięsa, by zrobiło się ciasto. Jest ono gotowe jeśli w dłoniach się lepi, gdy jest za suche dodajemy troszkę wody i wyrabiamy.
Farsz
Składniki:
- 4 cebule drobno posiekane
- 700-800 gram tłustszego mięsa mielonego
- cebula
- 3-4 garście orzechów włoskich drobno posiekanych
- jeden owoc granatu
- kmin rzymski
- zmielone ziarna kolendry
Cebulę i mięso smażymy na patelce. Gdy jest miękkie, dodajemy kmin rzymski, zmielone ziarna kolendry, orzechy włoskie drobno posiekane, oraz owoce granatu.
Mięso musi przestygnąć.
Lepienie kubby
Dłonie zwilżyć wodą, z ciasta kaszowego lepić kulki, po czym trzymać w jednej dłoni i wyrobić wgłębienie ( dziurkę ), nałożyć w nią półtorej łyżeczki farszu i zakleić.
Smażyć w głębokim oleju na złoty kolor.
Najlepiej smakuje na ciepło. Można popijać czerwonym barszczykiem, z nim tez smakuje wybornie.
Smacznego :)
Zobacz TUTAJ > Musabaha (musebaha), syryjska pasta z ciecierzycy ( hummus ) - oryginalny przepis
Zobacz TUTAJ > Tabbouleh ( tabule/tebule) - syryjska sałatka z natki pietruszki - oryginalny przepis.
0 komentarze :
Prześlij komentarz