Ciastka kakaowe z nadzieniem czekoladowym
Dostałam dzisiaj od dumnej z wypieku, rodzinnej młodzieży, ciacha z wylewającą się ze środka półpłynną czekoladą , mniam.
Pyszne, dlatego podaję tutaj przepis, wychodzi z niego ok. 14 sztuk ciasteczek.
Składniki:
- 1 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 jajo
- 100 gram masła o temperaturze pokojowej
- 100 gram czekolady deserowej ( może być mleczna)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki sody spożywczej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło pokroić i ocieplić do temperatury pokojowej. Zmiksować z cukrem pudrem i kakao na masę. Dodać jajko i miksować ok 3 minut.
Oddzielnie wymieszać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Przesypać do ubitej masy i razem zmiksować.
Z powstałej masy uformować okrągłe małe placuszki ( o średnicy minimalnie mniejszej niż średnica szklanki i grubości ok 0,5 cm ), na każdy nakładać tabliczkę czekolady, przykrywać drugim krążkiem i zlepić brzegi razem.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C i piec 13-15 minut.
Polecam do herbatki, kawki.
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńDziękuję, jeśli upieczesz zapraszam do podzielenia się tutaj wrażeniami smakowymi. Pozdrawiam
Usuń