23 lip 2015

Ciasto ze szpinaku "Leśny mech "

Ciasto ze szpinaku  -  " Leśny mech "

 

Przepis do znajomej z pewnej imprezy, w której uczestniczyłam i miałam okazję pierwszy raz spróbować tego ciasta.

CIASTO :


  • 450g mrożonego rozdrobnionego szpinaku ( rozmrozić i dobrze odsączyć )
  • 3/4 szklanki  cukru ( ktoś woli mniej słodkie dodaje mniej )
  • 3 jajka
  • 1 1/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka z cukrem zmiksować, powoli dodawać olej i dalej miksować. Dodawać mąkę z proszkiem.
Dodać szpinak i wymieszać łyżką.
Piec około 1 godziny do "suchego patyczka " ( wsuwamy patyczek w ciasto i wyjmujemy, jak się klei to znaczy że ciasto nie jest jeszcze upieczone, jak jest suchy to znaczy, że ciasto już upieczone ) w temperaturze 180 stopni.

Po wystudzeniu ściąć cienko wierzch ( skórkę ) następnie ściąć płaski kawałek do rozdrobnienia.
Posmarować jednym z poniższych kremów:

 

KREM 1


300 ml śmietany 30% ubić dodając pod koniec 2 śmietany "fix" z cukrem waniliowym i odrobiną cukru pudru.
Wyłożyć na ciasto ( można wcześniej trochę nasączyć ciasto ). Posypać warstwą skruszonego ciasta i lekko docisnąć dłonią. na wierzchu posypać owocami granatu lub żurawiny itp. ( można poeksperymentować, ja lubię z owocem granatu )

 

KREM 2


  • 200 ml śmietany 30% lub 36%
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • skórka z 1 cytryny

Wszystkie składniki dobrze ubić i nałożyć na ciasto jak wyżej, dekorując owocami granatu.

 Ciasto schłodzić w lodówce.

fot.PS.przelotem