13 gru 2015

Zupa z żołądków z ciecierzycą

Zupa z żołądków z ciecierzycą


Tej zupy sama nie gotuję ale ją jem i lubię :)  Z przepisu mamy:

Na noc zamoczyć ciecierzycę i na drugi dzień podgotować.

Żołądki gęsie lub indycze oczyścić, pokroić na paski. Obgotować oddzielnie w wodzie, którą potem należy wymienić lub jeśli nie ma zbyt dużo "burzyn" zebrać je ( u mnie się wodę wymienia )

Włoszczyznę ( marchewka, pietruszka, seler ) zetrzeć na grubych oczkach tarki i gotować razem z żołądkami.  Dodać sól, pieprz, listek laurowy, majeranek do smaku, trochę pokrojonej w drobna kostkę i uduszonej cebuli. Dodać podgotowaną wcześniej ciecierzycę. 

Gotować wszystko do miękkości. Można doprawić na końcu zasmażka z mąki ale u mnie się nie doprawia.

Zupę jem z chlebem, pycha.  Smacznego :)


Zobacz też: Zupa "flaczki " > TUTAJ