23 sie 2015

Tabbouleh ( tabule / tebule ) - syryjska sałatka z natki pietruszki - oryginalny przepis

Tabbouleh ( tabule / tebule ) - syryjska sałatka z natki pietruszki - oryginalny przepis

 

Przepis oryginalny od cioci z Syrii.
Drobną kaszę bulgur ( pszeniczna ) wypłukać, lekko podgotować ( garść ) i ostudzić.

Duży pęczek natki pietruszki umyć, posiekać bardzo drobno ( pietruszki ma być znacznie więcej niż kaszy i innych składników ).

Wycisnąć sok z połowy cytryny i polać pietruszkę ( ma być lekko kwaśna w smaku )

Pomidory i ogórki obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę,to samo z cebulą.
Dodać do pietruszki, posolić i wymieszać.

Wstawić do lodówki by się "przegryzło".

PS. Jeśli nie mamy kaszy bulgur, możemy dodać kuskus lub zrobić bez kaszy ( dla np. bezglutenowców )


Zobacz  TUTAJ > Kubba - z syryjskiego stołu - oryginalny przepis

Zobacz  TUTAJ > Fasolka z mięsem po syryjsku

Zobacz  TUTAJ > Sałatka z kaszy bulgur - syryjska inspiracja

Zobacz  TUTAJ  Musabaha (musebaha), syryjska pasta z ciecierzycy ( hummus ) - oryginalny przepis




Wartości odżywcze ugotowanej kaszy bulgur (w 100 g)
Wartość energetyczna - 83 kcal
Białko ogółem - 3.08 g
Tłuszcz - 0.24 g
Węglowodany - 18.58 g (w tym cukry - 0.10)
Błonnik - 4,5 g

Minerały
Wapń – 10 mg
Żelazo  - 0.96 mg
Magnez  - 32 mg
Fosfor  - 40 mg
Potas  - 68 mg
Sód – 5 mg
Cynk  - 0.57 mg

Witaminy
Tiamina (B1) – 0.057 mg
Ryboflawina (B2) – 0.028 mg
Niacyna (B3) - 1.000 mg
Witamina B6  - 0.083 mg
Kwas foliowy -  18 ug
Witamina A  – 2 IU
Witamina E - 0.01 mg
Witamina K - 0.5 ug
Źródło danych: USDA National Nutrient Database


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-bulgur-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-kaszy-bulgur_36948.html
Wartości odżywcze ugotowanej kaszy bulgur (w 100 g)
Wartość energetyczna - 83 kcal
Białko ogółem - 3.08 g
Tłuszcz - 0.24 g
Węglowodany - 18.58 g (w tym cukry - 0.10)
Błonnik - 4,5 g

Minerały
Wapń – 10 mg
Żelazo  - 0.96 mg
Magnez  - 32 mg
Fosfor  - 40 mg
Potas  - 68 mg
Sód – 5 mg
Cynk  - 0.57 mg

Witaminy
Tiamina (B1) – 0.057 mg
Ryboflawina (B2) – 0.028 mg
Niacyna (B3) - 1.000 mg
Witamina B6  - 0.083 mg
Kwas foliowy -  18 ug
Witamina A  – 2 IU
Witamina E - 0.01 mg
Witamina K - 0.5 ug
Źródło danych: USDA National Nutrient Database


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-bulgur-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-kaszy-bulgur_36948.html
Kasza bulgur jest otrzymywana z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum - najbardziej wartościowej odmiany pszenicy.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-bulgur-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-kaszy-bulgur_36948.html
Kasza bulgur jest otrzymywana z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum - najbardziej wartościowej odmiany pszenicy.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-bulgur-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-kaszy-bulgur_36948.html
Kasza bulgur jest otrzymywana z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum - najbardziej wartościowej odmiany pszenicy.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-bulgur-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-kaszy-bulgur_36948.html
Kasza bulgur jest otrzymywana z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum - najbardziej wartościowej odmiany pszenicy.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-bulgur-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-kaszy-bulgur_36948.html
Kasza bulgur jest otrzymywana z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum - najbardziej wartościowej odmiany pszenicy.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-bulgur-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-kaszy-bulgur_36948.html
Kasza bulgur jest otrzymywana z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum - najbardziej wartościowej odmiany pszenicy.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-bulgur-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-kaszy-bulgur_36948.html