30 mar 2018

Makowiec trochę inaczej - łatwy do zrobienia

Makowiec trochę inaczej - łatwy do zrobienia


Tradycyjny makowiec znamy chyba wszyscy, to ten, gdzie mak zawijany jest w ciasto i tworzy "ślimaczka" w przekroju.

Niniejszy przepis jest od znajomej, która znalazła go w internecie, ale niestety nie znam źródła, więc go nie podam. 
To nieco inny makowiec, dużo łatwiejszy w przygotowaniu. Wypróbowałyśmy przepis i makowiec okazał się bardzo smaczny, dlatego go podaję.

Składniki:


- 6 jajek, oddzielnie żółtka i białka
- 6 łyżek kaszy manny
- 25 dkg maku - przekręcić przez maszynkę dwa razy
- ok. 20 dkg cukru pudru
- 15 dkg masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 dkg startych na grubych oczkach tarki, jabłek
- rodzynki
- orzechy włoskie

Jak to się robi


Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, jednej łyżce maku, jednej łyżce manny - cały czas ucierając.

Na koniec dodać bakalie i jabłko.

Dobrze wymieszać.

Ubić pianę z białek jaj i dodać, delikatnie ale dokładnie wymieszać.

Piec 45-50 minut.


Smakowitego :)