10 lis 2015

Jarmuż - jesienna "sałata"

Jarmuż - jesienna "sałata"



Dlaczego nazwałam jarmuż jesienną sałatą?
Bo do tej pory jest zielony i jeszcze się rozrasta a wyglądem przypomina mi sałatę, choć to roślina kapustna. Późna, zimowa odmiana dobrze znosi temperatury nawet do - 15 stopni C.

Jakiś czas temu spróbowałam zrobić czipsy z jarmużu, ponieważ zaintrygował mnie fakt, że można z niego zrobić taką przekąskę. Zachwycały się nimi blogerki kulinarne jak i "gwiazdy" w TV ale szczerze pisząc nie mam pojęcia czym się tutaj zachwycać, dla mnie to było niesmaczne...więc przepisu nie podaję, poszukajcie sobie sami jak jesteście ciekawi i chcecie zmarnować jarmuż i czas ;)

Ja idę w kierunku prostoty.

Najprościej i najlepiej ( bo wtedy zachowuje swoje właściwości antynowotworowe) przygotowywać jarmuż na parze gotując max. 3-4 minuty. Potem można polać masełkiem.

Inny sposób to podobnie jak przygotowuję szpinak:

Jarmuż umyć ( zwrócić uwagę żeby nie było w nim liszek), porwać na cząstki ( jak są grube łodyżki to je odrzucam a odrywam tylko listki ), wrzucić do garnka, najlepiej płaskiego dodać masło, podlać lekko wodą i dusić, posolić. Wedle uznania można dodać podsmażoną cebulkę lub troszkę zgniecionego czosnku. Na końcu wbijam jajko , mieszam aż do ścięcia.

Jarmuż można zamrozić lub zawekować w słoikach na zimę.

Dlaczego warto jeść?


Zawiera sporo białka, błonnika, witamin , przede wszystkim K (odgrywa istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi, współdziała z wit D3 wspomagając wbudowywanie się wapnia w kości, oraz hamuje rozwój nowotworów piersi, jajnika, okrężnicy, pęcherzyka żółciowego, wątroby, ) , A i sporo wit C ( spośród warzyw więcej mają jej tylko papryka i natka pietruszki ) oraz sole mineralne zwłaszcza wapń i potas.
Sulforafan zawarty w jarmużu jest silnym przeciwutleniaczem o działaniu chroniącym przed nowotworami  głownie prostaty, płuc i jelita grubego, niszczy też helicobacter pylori, więc chroni przed wrzodami żołądka i dwunastnicy.
Witaminy K i A są witaminami trwałymi, odpornymi na wysoką temperaturę, ale smażenie zmniejsza ich ilość. Natomiast gotowanie nie powoduje strat tych witamin, przyczynia się do ich uwolnienia i dlatego ich zawartość po gotowaniu może być nieznacznie większa.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jarmuz-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-dania-z-jarmuzu_34363.html
Jarmuż zawiera też karotenoidy (beta karoten, luteinę, zeaksantynę), które jako przeciwutleniacze  mogą zapobiegać zachorowaniu na raka jamy ustnej, krtani, przełyku, pęcherza moczowego.

Chlorofil zawarty w jarmużu oprócz właściwości antyoksydacyjnych wspomaga procesy oczyszczania organizmu poprzez tworzenie połączeń z toksycznymi związkami dzięki czemu mniejsza ich ilość dociera do tkanek organizmu.

Uwaga

Jarmuż tak jak inne kapustne zawiera goitrogeny, które powodują zaburzenia wchłaniania jodu przez tarczycę, dlatego nie jest zalecany w nadmiarze dla osób z niedoczynnością tarczycy.
Obróbka cieplna neutralizuje większą ilość goitrogenów ( skuteczniejsze tu jest gotowanie w wodzie a nie na parze )










rak jamy ustnej, krtani, przełyku i pęcherza moczowego.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jarmuz-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-dania-z-jarmuzu_34363.html
rak jamy ustnej, krtani, przełyku i pęcherza moczowego.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jarmuz-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-dania-z-jarmuzu_34363.html
rak jamy ustnej, krtani, przełyku i pęcherza moczowego.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jarmuz-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-dania-z-jarmuzu_34363.html
karotenoidy (beta karoten, luteinę, zeaksantynę)

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jarmuz-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-dania-z-jarmuzu_34363.html
karotenoidy (beta karoten, luteinę, zeaksantynę)

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jarmuz-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-dania-z-jarmuzu_34363.html
karotenoidy (beta karoten, luteinę, zeaksantynę)

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jarmuz-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-dania-z-jarmuzu_34363.html