Zupa cebulowa w kilku wariantach
Zupa cebulowa na wywarze mięsnym
Zupa:

- Gotujemy wywar jak na rosół, z mięsa drobiowego ( kawałek kury, gęsi itd.), dodajemy pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę korzeń i nać, seler. Można dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę ( ja nie dodaję ). Przyprawy jak pieprz, sól.
- Kilka cebul ( w zależności od ilości zupy jaką chcemy mieć, zupa ma być dość zawiesista dzięki tej cebuli ) obieramy, kroimy w drobną kostkę, rozgrzewamy tłuszcz na patelni ( masło najlepiej wyklarowane, gęsi smalec, ostatecznie olej ) , wrzucamy cebulę i smażymy aż się dobrze zarumieni.
- Wyjmujemy mięso z wywaru i dodajemy przesmażoną cebulę, chwilę gotujemy.
- W tym czasie robimy zasmażkę: na suchą patelnię sypiemy nieco mąki ( ja daję razowej żytniej ), prażymy aż nieco zbrązowieje ( w przypadku białej mąki aż się zazłoci ), dodajemy nieco masła, rozcieramy, dolewamy do niej powoli wywaru i rozcieramy ( nie może być grudek )
- Jak zasmażka jest półpłynna wlewamy powoli do zupy cały czas mieszając. Zagotowujemy.
Grzanki :
Kromki chleba razowego ( ja używam domowego żytniego ) lub bułkę , jak kto woli, kroimy w małe kostki, wkładamy do piekarnika i suszymy aż się zazłocą.
Grzanki wykładamy na talerz, zalewamy zupą i podajemy :)
Zupa cebulowa z pomidorami

Zupa cebulowa bezmięsna
c.d.nZupa cebulowa w wersji bezglutenowej
c.d.nZ cebuli można upiec też bardzo dobre ciasteczka. Przepis TUTAJ
0 komentarze :
Prześlij komentarz