3 maj 2015

Ciasteczka cebulowe

Ciasteczka cebulowe

 

  • 60 dag mąki ( ja biorę pszennej i żytniej pół na pół )
  • 25 dag margaryny ( nie jem margaryny więc używam masła )
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka suchego maku
  • 1 łyżeczka octu ( używam dwóch łyżeczek octu jabłkowego )
  • sól 
Margarynę ( masło ) wystawić z lodówki żeby zmiękło, cebulę zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
Wszystkie składniki połączyć w misce i szybko zagnieść na ciasto.

Rozwałkować ciasto na stolnicy niezbyt grubo posypanej mąką, na grubość ok 0,8 - 1 cm.

Szklaneczką lub kieliszkiem do wina wykrawać w cieście krążki.

Ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze, każdy kilkukrotnie nakłuć widelcem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 15- 20 minut aż się leciutko zarumienią.

Smakują jako przekąska do wina wytrawnego lub jako dodatek do czystych zup.

Z połowy podanych składników wychodzą mi 44 ciasteczka o średnicy 5,5 cm. Będę eksperymentować z samą mąką żytnią i większą ilością cebuli. :)


Z cebuli można też zrobić smaczną zupę cebulową. Przepis TUTAJ








0 komentarze :

Prześlij komentarz