Ketchup domowy
Ze względu na to że ketchupy w sklepach zwykle zawierają niekorzystne dodatki jak konserwanty, wzmacniacze smaku , skrobii modyfikowanej ( czyli GMO ) a nawet te które nie zawierają powyższych pakowane są do plastikowych butelek zamiast szklanych, dlatego zdecydowanie wolę ketchup domowy.
Podaje dwa przepisy. Można zrobić w/g pierwszego albo drugiego ale u mnie w domu
łączy się oba, czyli robi trochę ketchupu z jednego i z drugiego przepisu i potem razem miesza.
Ketchup I
Składniki do gotowania :
- 3kg papryki czerwonej
- 1szklanka oleju rzepakowego
- 11/4 szkl. cukru
- 1/2 łyżeczka chili w proszku ( mniej lub więcej w zależności od tego jaki chcemy pikantny )
- 3 płaskie łyżki soli ( lub 2 )
- 3 główki czosnku
- 3 słoiczki po 200 ml koncentratu pomidorowego ( najlepiej domowego lub ze sklepu bez konserwantów )
- 3 liście laurowe
- 1/2 torebki bazylii
- 3/4 szklanki octu
- pieprz
Paprykę przekręcić przez maszynkę ( lub sparzyć i obrać ze skórki ).
Dodać składniki i gotować 20 minut, na koniec zblendować blenderem.
Dodać pozostałe składniki : 3 główki zmiażdżonego czosnku, 3 słoiczki po 200 ml koncentratu pomidorowego, 3 liście laurowe, 1/2 torebki bazylii, 3/4 szklanki octu, trochę pieprzu.
Gotować 20 minut. Nakładać gorące do słoików, dobrze zakręcać i odwracać do góry dnem do ostygnięcia.
Ketchup II
3kg obranej cukinii
ok 1/2 kg cebuli
1/2 szklanki octu
1 łyżeczka pieprzu
1 1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka lub 1/2 ostrej papryki
3 papryki czerwone
2 słoiczki przecieru pomidorowego
Cukinię, paprykę, cebulę zetrzeć lub zmielić. Odstawić na 1 godzinę.
Dusić 10 minut. Dodać pozostałe składniki i dusić jeszcze 10 minut.
Zblendować blenderem.
Jak wyżej nakładać do słoików.
Smacznego :)
0 komentarze :
Prześlij komentarz