11 paź 2015

Ketchup domowy

Ketchup domowy


Ze względu na to że ketchupy w sklepach zwykle zawierają niekorzystne dodatki jak konserwanty, wzmacniacze smaku , skrobii modyfikowanej ( czyli GMO ) a nawet te które nie zawierają powyższych pakowane są do plastikowych butelek zamiast szklanych, dlatego zdecydowanie wolę ketchup domowy.

Podaje dwa przepisy. Można zrobić w/g pierwszego albo drugiego ale u mnie w domu
łączy się oba, czyli robi trochę ketchupu  z jednego i z drugiego przepisu i potem razem miesza.

Ketchup I


Składniki do gotowania :

  • 3kg papryki czerwonej
  • 1szklanka oleju rzepakowego 
  • 11/4 szkl. cukru
  • 1/2 łyżeczka chili w proszku ( mniej lub więcej w zależności od tego jaki chcemy pikantny )
  • 3 płaskie łyżki soli ( lub 2 )
Pozostałe składniki:

  • 3 główki czosnku
  • 3 słoiczki po 200 ml koncentratu pomidorowego ( najlepiej domowego lub ze sklepu bez konserwantów )
  • 3 liście laurowe
  • 1/2 torebki bazylii
  • 3/4 szklanki octu
  • pieprz

Paprykę przekręcić przez maszynkę ( lub sparzyć i obrać ze skórki ).

Dodać składniki i gotować 20 minut, na koniec zblendować blenderem.

Dodać pozostałe składniki : 3 główki zmiażdżonego czosnku, 3 słoiczki po 200 ml koncentratu pomidorowego, 3 liście laurowe, 1/2 torebki bazylii, 3/4 szklanki octu, trochę pieprzu.

Gotować 20 minut. Nakładać gorące do słoików, dobrze zakręcać i odwracać do góry dnem do ostygnięcia.


Ketchup II


3kg obranej cukinii
ok 1/2 kg cebuli
1/2 szklanki octu
1 łyżeczka pieprzu
1 1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka lub 1/2 ostrej papryki
3 papryki czerwone
2 słoiczki przecieru pomidorowego

Cukinię, paprykę, cebulę zetrzeć lub zmielić. Odstawić na 1 godzinę.

Dusić 10 minut. Dodać pozostałe składniki i dusić jeszcze 10 minut.

Zblendować blenderem.

Jak wyżej nakładać do słoików.


Smacznego :)










0 komentarze :

Prześlij komentarz