6 maj 2018

Pierś z kurczaka w curry i mleku kokosowym

Pierś z kurczaka w curry i mleku kokosowym



Przepis od cioci, gotowała mama, a potrawa wygląda mi na jakąś z rodowodem indyjskim....

Składniki:

  • 800 g filetu z kurczaka lub indyka
  • 3 - 4 cebule 
  • 3,5 łyżki curry
  • 250 ml. mleka kokosowego
  • 400 ml. rosołu
  • 100 ml. śmietany 30%
  • sok z 1/2 cytryny
  • ćwiartka papryczki chili ( chyba że ktoś lubi potrawy ostre to więcej )
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • sól, pieprz
  • szczypiorek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ziarna pinii ( orzeszki piniowe) - opcjonalnie
  • ryż ( w tym przepisie mniej więcej na 4 osoby, bo na tyle starczy sosu i kurczaka )


Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić lekko na oleju, dodać mięso umyte i pokrojone w kostkę, sól, pieprz i curry. Smażyć ok. 1-2 minuty i wyjąć na miseczkę.

Na patelnię wlać mleko kokosowe, śmietanę, rosół, mieszając gotować 5 min.

Do sosu dodać wyjęte wcześniej mięso z cebulką i gotować do miękkości. Dodać drobno pokrojoną papryczkę.

Na koniec dodać sok z cytryny wymieszany z wodą i mąką ziemniaczaną (dla zagęszczenia). Zagotować.

W między czasie gotujemy ryż i na patelce lekko podprażamy orzeszki pinii. 

Kurczaka w sosie podawać z ryżem na sypko, posypanym posiekanym szczypiorkiem i orzeszkami pinii.

Równie dobrze smakuje z makaronem, czy kaszą.


Smacznego :)



0 komentarze :

Prześlij komentarz