21 kwi 2018

Tarta cebulowa na kruchym cieście

Tarta cebulowa na kruchym cieście



Smaczne danie na ciepło, którym można się najeść.

Ciasto kruche


Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • trochę śmietany
  • 1/3 łyżki proszku d pieczenia
  • łyżka oliwy 
  • 1/3 kostki masła
  • 2 żółtka 
  • 1 płaska łyżka cukru ( u mnie się robi bez cukru )

Zmieszać w misce i wyrobić ciasto. 
Rozłożyć warstwą w formie wykładając też boki, ciasto ma utworzyć jakby nieckę, w którą nałożymy farsz.


Farsz


Składniki:

  • dużo cebuli 
  • pieczarki, mniej więcej tyle samo ile cebuli ( choć ja wolę z przewagą cebuli)
  • czerwona papryka
  • żółty ser do posypania, tyle ile kto lubi
  • tłuszcz do smażenia
  • szynka opcjonalnie

Cebulę pokroić w krążki i przesmażyć na tłuszczu. Pieczarki obrać, umyć, pokroić i przesmażyć. Czerwoną paprykę pokroić w paseczki.

Układać warstwami na przygotowanym cieście. na ciasto, jako pierwszą warstwę, najlepiej położyć to co jest bardziej "suche" ( np. pieczarki szynkę), wtedy nam tak bardzo nie rozmięknie i będzie smaczniejsze.

Piec około 35-40 minut w temperaturze 180-200 stopni. Podawać na ciepło. 
Mnie smakuje bardziej posmarowane ketchupem.

Smakowitego :)







0 komentarze :

Prześlij komentarz