12 kwi 2015

Dziko rosnące rośliny jadalne (wiosna) , mniszek, podbial i pokrzywa - pożywienie i leczenie

DZIKO ROSNĄCE ROŚLINY JADALNE (wiosna), mniszek, podbiał i pokrzywa - pożywienie i leczenie



Natura dała nam ogromną bioróżnorodność. Lasy, łąki były jedną wielką spiżarnią produktów spożywczych  a także apteką, z której przez wieki ludzie nauczyli się korzystać.
Moje doświadczenia z tą naturalną jadłodajnią i "przychodnią lekarską" czerpię częściowo z przekazów rodzinnych, moja ś.p. babcia mogłaby prowadzić kursy dla survivalowców czym się żywić na łące i w lesie :D
Niestety ta wiedza w całości nie przetrwała, bo byłam za mała, żeby zdążyć ją od niej przejąć. Uzupełniała ją druga ś.p. babcia, ciocia i mama.
Nasi przodkowie byli w dużo bardziej komfortowej sytuacji, bo nie byli tak durni, żeby doprowadzić środowiska naturalne do tak opłakanego stanu jaki mamy dzisiaj, ponieważ wiedzieli ze to ono daje im życie i zdrowie.   
Obecnie na masową skalę stosowane pestycydy, herbicydy, nawozy sztuczne,zanieczyszczenie powietrza a co za tym idzie i wód gruntowych,  wszystko to szkodliwe dla zdrowia, mają niebagatelny wpływ na jakość żywności. Nasze warzywa i owoce nie mają już tyle witamin co dawniej, nafaszerowane są natomiast w mniejszym lub większym stopniu ( w zależności od rejonu w którym rosną ) substancjami niekorzystnymi, szkodliwymi. Należy o tym pamiętać korzystając również z dziko rosnących roślin i wybierać miejsca w miarę możliwości bezpieczniejsze, mniej zanieczyszczone.


  • Surówka z podbiałupokrzywy 

          Wczesną wiosną zrywać liście podbiału i pokrzywy.
          Równe części:
           - młode rozdrobnione liści podbiał
           - młode liście pokrzywy sparzyć wrzątkiem ( żeby nie  
           parzyły), odsączyć i posiekać drobno. Dodać 
           szczypiorek, można czosnku jeśli ktoś lubi ( ale  
           odradzam jeśli się nie ma infekcji, bo czosnek 
           niepotrzebnie pobudza układ odpornościowy, wtedy jak 
           nie potrzeba), utartą marchew i seler.

          Posolić, dodać trochę soku z cytryny do smaku lub octu winnego lub jabłkowego lub cytryny,   
          oliwę lub inny olej roślinny. Wymieszać.

          Liście podbiału i pokrzywy można też komponować z sałatą, ogórkiem ( lub pomidorem, bo
          nie powinno się łączyć pomidora z ogórkiem) i rzodkiewką.

  • Podbiał lub pokrzywa a'la szpinak

          Podbiał i pokrzywę można przyrządzać tak jak szpinak. 
          Kroimy ( sam podbiał lub samą pokrzywę, lub obie 
          rośliny razem )  lub rwiemy na części ( w przypadku 
          pokrzywy najpierw sparzamy wrzątkiem).  Wrzucamy 
          do rondelka, dodajemy nieco wody, masła, soli, można 
          dodać troszkę czosnku. 
          Dusimy pod przykryciem ( wtedy nie traci koloru)
          Pod koniec duszenia dodajemy jajko i mieszamy aż się 
          zetnie. Ja dodaję jeszcze odrobinę  śmietany ( najlepiej 
          lekko kwaskowej ).   

          Można zrezygnować, ze śmietany lub zrezygnować z jajka a zrobić tylko ze śmietaną.

  

         Dlaczego warto jeść?  Zawartość

 

         PODBIAŁ :  śluzy ( do 8% , wiecej w liściach niż kwiatach ), garbniki, goryczki ( więcej w liściach niż w 
                               kwiatach), flawonoidy ( więcej w kwiatach niż w liściach ), fitosterol, kwasy wielofenolowe, 
                               cholinę, oraz sole mineralne bogate w cynk, karotenoidy.

                               Podbiał warto jeść choćby ze wzgledu na minerały ( cynk zwłaszcza dla panów, bo wraz z 
                               każdą ejakulacją tracą sporo cynku ;) ) i karotenoidy

                               Więcej informacji i właściwości lecznicze > TUTAJ


         POKRZYWAfalwonoidy, kwasy organiczne, witaminy m.in. C, K, ( całkiem sporo ), B2,  
                                   kwas pantotenowy ( B5), prowitaminę A, chlorofile A i B ( do 0,75%) ,
                                   fitosterole ( jak beta-sytosterol), związki aminowe ( m.in. histaminę,   
                                   acetylocholinę serotoninę), kwas mrówkowy,sole mineralne ( głównie wapń i 
                                   żelazo ), ponad to nie ustalone bliżej związki zwiększające odporność                                                                         organizmu na infekcje.

                                  Pokrzywa uważana jest za środek "czyszczący krew", ponieważ zwiększa                   
                                  wydalanie przez nerki ( przy nieznacznym zwiększeniu dobowej ilości moczu) chlorków, 
                                  mocznika i szkodliwych produktów przemiany materii. Dzięki bogatemu zestawowi 
                                  witamin, dużej zawartości soli mineralnych i pierwiastków śladowych ( które są
                                  składnikami enzymów i hormonów uczestniczących w przemianie materii ) pokrzywa 
                                  poprawia przemianę materii. Ułatwia też trawienie i przyswajanie pokarmów. Pobudza 
                                  czynność wydzielniczą trzustki. Obniża nieznacznie poziom cukru we krwiJest też
                                  "krwiotwórcza", czyli zwiększa poziom hemoglobiny i liczbę czerwonych krwinek, dzięki
                                  zawartości żelaza.

                                  Więcej informacji i właściwości lecznicze > TUTAJ




                               
  

0 komentarze :

Prześlij komentarz